ماشین آلات تولید و فرآوری تخمه
تخمه آفتابگردان یکی از دانههای پرمصرف بین ما ایرانیان است که امروزه تولید و فرآوری این تخمهها به علت مصرف بالا و آسانی فرآیند بسیار گسترش یافته است. شما برای تهیهی تخمههای خام آفتابگردان تنها کافی است چند دانه تخمه را داخل خاک بکارید و منتظر بمانید. پس از چندی گل آفتابگردان به سادگی و زیبایی هرچه تمامتر سر از خاک بیرون آورده و تنها با آبیاری مناسب و بدون نیاز به تکنیک خاصی میتوانید حجم انبوهی از آنها را در زمین خود داشته باشید. پس از آن با داشتن چند دستگاه ساده و راهاندازی یک خط تولید تخمه در یک کارگاه کوچک، میتوانید تخمههای بوداده و طعمدار خود را مطابق با سلیقهی تمامی آحاد جامعه به بازار عرضه کنید. تولید و فرآوری تخمه علاوه بر تامین نیاز بازار به خصوص در کشور ما که طرفدار زیادی هم دارد، میتواند تا حد خود به افزایش اشتغال در کشور کمک کرده و سر سفرههای ایرانی نان بیاورد.
مراحل تولید
تولید و فرآوری دانههای تخمه آفتابگردان و همچنین انواع دیگر تخمهها، دارای مراحل مختلفی است که در دستگاهها متنوع خط تولید انجام میشود. به طور کلی این مراحل را میتوان به دو دستهی مختلف تقسیم کرد.
تمیزکاری یا Seed cleaning: مرحلهی اول شامل تمیزکاری و جداسازی تخمههاست. در این مرحله، سایز دانهها و میزان تراکم آنها یا در واقع توپر یا توخالی بودن آنها اندازهگیری و مشخص شده و دانهها بر این اساس جدا میشوند. جداسازی دانهها بسته به تمایل و درخواست مشتری شما میتواند شامل دستگاههای ساده صرفا جهت جدا کردن دانهها نامرغوب بوده یا شامل چندین دستگاه تولید تخمه جهت جداسازی و سایزبندی دقیق دانههای تخمه جهت مصارف صادراتی باشد. همچنین در این فرآیند دانههای نامرغوب از بقیهی دانهها جدا شده و وارد ضایعات میشوند. دانههای مرغوب باقیمانده جهت انجام سایر عملیاتها، وارد مرحلهی بعد میشوند.
فرآورش یا seed treating: این مرحله شامل چند مرحله از عملیاتهای مختلف بوده و تخمهها مرغوب و دارای سایزها و تراکمهای یکسان و یکنواخت را تا مرحلهی بستهبندی و فروش آماده میکند. دانههای آفتابگردان معمولا در دمای پایین خشک شده و در درجه حرارت بالا پخته میشوند. حرارتدهی در هر یک از این دو بخش میتواند از طریق گاز طبیعی مایع یا بخار آب باشد. بسته به پارامترهای کنترلکنندهی فرآیند، با استفاده از تنظیم شیر بخار آب میتوان درجه حرارت اولیه مورد نیاز را به دستگاه اعمال کرد.
ساختار و عملکرد خط تولید و فرآوری تخمه آفتابگردان:
خط چندمنظورهی پخت دانههای آفتابگردان شامل بخشهای خوراکدهی، پخت، خنکسازی، بخش مواد و بخش لرزاننده یا ویبراتور است. تمامی این بخشها به صورت عایق و ایزوله بوده که باعث میشود بهداشت مواد تولیدی رعایت شده و محصول سالم به دست مشتری برسد. بخش پخت، شامل اجزائی مانند خوراکدهی و ورود دانههای تخمه آفتابگردان، دستگاه پخت یا بو دادن تخمهها، و همچنین دیگر دستگاهها و ماشینآلات لازم است. یک خط تولید مناسب باید دارای طراحی انسانی، کاربری آسان، بازده تولید بالا و هدررفت یا اتلاف انرژی کم باشد. در این صورت است که شما میتوانید در بازار پرتراکم و رقابتی امروز، گوی سبقت را از رقبای خود بربایید. پس علاوه بر هزینهی خرید خط تولیدتان، به موارد ذکر شده نیز توجه کنید. همینطور دستگاههای خط تولید شما باید دارای جنس مرغوب بوده و حداقل نیاز به هزینههای تعمیر و نگهداری را داشته باشند.
پس از پخت تخمههای آفتابگردان، شما میتوانید با طی مراحل طعمدهی تولیدات خود را به دست مصرفکننده برسانید، و یا این که دانههای پخته آفتابگردان را جهت تولید کره دانهی آفتابگردان وارد مراحل دیگری کنید. هر دوی این بیزینسها، از جمله کسب و کارهای پرسود در زمینه تخمه آفتابگردان هستند که بسته به منطقهی جغرافیایی خود و شرایط بازار میتوانید یکی یا حتی هر دو را به عنوان بیزینس خود انتخاب کنید.
شرح مراحل:
پوستکن: این ماشین پوست تخمهها را از دانههای داخل آنها جدا میکند. اگر این دستگاه دارای یک الک باشد، به آن پوستکن یا scalper و اگر دارای دو الک باشد، به آن تمیزکنندههای سخت یا rough cleaners گویند. این دستگاه دارای صفحهی لرزاننده یا چرخنده بوده به طوری که به پوستهای جداشده از دانهها اجازهی عبور و جداسازی را بدهد.
مرحله پخت: در این دستگاه دما با استفاده از گاز طبیعی یا از طریق تماس بخار آب با دانههای آفتابگردان، به تخمهها اعمال شده و تخمهها پخته میشوند. اگر جهت گرمادهی از بخار آب استفاده شود، پس از آن لازم است تا تخمهها در حرارت کم خشک شوند تا بخار آب میعان شده روی سطح آنها از بین رفته و عمر مفید آنها افزایش یابد. پس از پخت اگر تمایل داشته باشید که تخمهی بوداده به بازار عرضه کنید، تخمهها باید وارد دستگاه دیگری شده و بوداده شوند.
مرحله طعمدهی: در این مرحله طعمدهندههای مختلف از جمله نمک، فلفل، سرکه، آبلیمو یا دیگر طعمدهندههای مورد نیاز به تخمههای آفتابگردان اعمال شده و تخمهها طعمدار میشوند. دقت کنید که در کسب و کار شما، در کنار رعایت بهداشت و مناسب بودن هزینه، طعم و مزه تولیدات شما مهمترین عاملی است که مشتریها را به سمت خرید از شما سوق میدهد. بنابراین باید دقت لازم را در این مرحله به کار بندید. همچنین یکی از مهمترین مراحلی که میتوانید در آن با استفاده از ابتکار و خلاقیت، محصول جدیدی به بازار عرضه کرده و جای خود را در بازار پیدا کنید همین مرحله است.
خشک کن: در این مرحله نیاز است تا رطوبت ناشی از مرحلهی طعمدهی که ممکن است روی سطح تخمههای آفتابگردان یا دیگر تخمههای شما ایجاد شده باشد، از آن زدوده شود. این مرحله معمولا با عبور هوا از لابه لا و روی تخمهها انجام میشود تا علاوه بر زدودن رطوبت ناشی از مرحلهی طعمدهی، حرارت ناشی از مرحلهی پخت را هم از بین برده و تخمهها را خنک و آمادهی بستهبندی کند.
بستهبندی: آخرین مرحله از مراحل بیزینس شما، مرحلهی بستهبندی است. این مرحله اگرچه ساده به نظر میرسد، ولی یکی از عوامل مهم در افزایش فروش شماست. بستهبندی باید کلیه اطلاعات لازم از قبیل نام محصول، تاریخ تولید و انقضا، قیمت، طعم محصول بستهبندی شده، ترکیبات موجود در آن، میزان مواد معدنی و کالری و دیگر اطلاعات لازم را به مشتری منتقل کند. علاوه بر آن باید چشمگیر بوده و با ایجاد حس خوشایند در مشتری، او را به سمت خرید محصول شما از میان سایر محصولات مشابه موجود در فروشگاه سوق دهد.
منابع:
http://agritech.tnau.ac.in/seed_certification/seed_processing_equipments.html
http://www.kuipers.nu/nuts-and-seeds
این متن صرفا یک رپرتاژ آگهی بوده و ما مسئولیتی در قبال محتوای آن نداریم و سایتی که لینک آن درون متن قرار گرفته عهده دار مسئولیت می باشد.
نظرات شما عزیزان: